Zupa marchewkowa

Składniki

  • marchew, dla jednej osoby jedna duża marchew
  • wywar z warzyw, bulion drobiowy lub wołowy, co mamy pod ręką. Ja wykorzystałam vegetę
  • imbir świeży
  • pieprz, można również sok z cytryny

Przygotowanie

Robiąc codziennie sok z marchewki, pomyślałam, czemu by nie zrobić zupy marchewkowej? No i jest! całkiem smaczna i szybko się ją przygotowuje :)

Marchew zetrzeć na grubej tarce. Wodę zagotować i dodać vegetę lub na gotujący bulion. Wrzucić marchew. Woda, powinna być pół centymetra wyżej niż marchew.

Dodać starty imbir, nie za dużo, bo zdominuje nam smak zupy, będzie zbyt ostra i nie poczujemy marchewki. Możemy dodać kilka kropel soku z cytryny i pieprz.

Zagotować chwilę. W wysokim naczyniu zmiksować zupę na gęsty jednolity krem. Można podawać z listkami melisy, które są cytrynowo uspokajające lub z grzankami.

Smacznego :)