Zupa kukurydziana

Składniki

  • cebula, ja użyłam cebuli czerwonej
  • kukurydza (kolby albo w puszce)
  • bulion
  • sól, pieprz, cynamon, chili

Przygotowanie

Gdy na dworze mróz i wiatr, to najlepiej rozgrzewać się od środka. Polecam rozgrzewającą, ostrą i gęstą zupę z kukurydzy.

Cebulę trzeba pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła. Kukurydzę, jeśli mamy kolbę ugotować ją i użyć ziarna, jeśli kukurydza jest z puszki, wystarczy ją otworzyć i odcedzić.

Wrzucić do zeszklonej cebuli, kukurydzę, zalać bulionem i gotować krótko. Dodać przyprawy. Chili lub innej ulubionej, ostrej przyprawy powinno być dużo. Zupa ma być ostra i rozgrzewająca. Wszystko zmiksować na krem o jednolitej konsystencji lub tak jak ja to zrobiłam na gęsty krem ale z kawałkami kukurydzy.

Teraz już zima nam niestraszna