Zielone szparagi i kurczak w szałwii

Składniki

  • zielone szparagi, ilość dowolna
  • piersi kurczaka
  • liście świeżej szałwii
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Dzisiaj dla odmiany szparagi zielone i piersi kurczaka w szałwii.

Czosnek obieramy i kroimy w plastry, czosnku powinno być dużo, na pół kilograma piersi użyłam 3/4 główki czosnku.

Piersi z kurczaka posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do miski. Dodajemy liście szałwii i pokrojony czosnek. Polewamy dość obficie oliwą z oliwek. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Od czasu do czasu zaglądamy do miski i mieszamy zawartość, aby piersi nabrały aromatu szałwii, czosnku i oliwy.

Piersi wkładamy do foliowego piekarnika i obkładamy liśćmi szałwii i czosnkiem i polewamy oliwą.

Pieczemy około 20-30minut.

W międzyczasie przygotujemy szparagi.

Jeśli mamy garnek do gotowania szparagów to go wykorzystajmy. Ja nie posiadam, więc wykorzystałam w tym celu garnek o szerokim dnie, tak aby szparagi można było swobodnie położyć bez ich wyginania. Można to zrobić w rondlu, albo głębokiej patelni.

Do wybranego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżkę cukru, pół łyżki soli i łyżkę masła.

Zielonych szparagów nie obieramy, ale odcinamy zdrewniałe końcówki, około 2-3cm.

Wkładamy szparagi i gotujemy je około 10-12 minut od momentu zagotowania. Proponuję w okolicach 10tej minuty wyjąć jeden i sprawdzić czy jest miękki, ale nie rozlazły.

Jak już nam się szparagi gotują to wrzucamy na patelnię jajka. Zrobimy sobie jajka sadzone.

Ugotowane szparagi polewamy roztopionym masłem. Najlepiej klarowanym. Podajemy z szałwiowo czosnkowymi piersiami kurczaka i jajkiem sadzonym.