Zapiekany bakłażan

Składniki

  • Bakłażan
  • pierś kurczaka, można też użyć mięso mielone
  • puszkę pomidorów krojonych
  • koncentrat pomidorowy
  • mozarella tarta
  • szczypiorek
  • cebula
  • oliwa
  • sól, pieprz, oregano

Przygotowanie

Uwielbiam bakłażany. I jeść i głaskać ;)

Bakłażan przeciąć na pół wzdłuż i wydrążyć, posmarować oliwą wewnątrz, w miejscu wydrążenia.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć chwilkę posiekaną w kostkę cebulę. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę pierś kurczaka, obsmażyć na złoto. Dodać pomidory w puszcze i koncentrat pomidorowy. Ilość koncentratu wedle uznania. Doprawić oregano, solą i pieprzem. Dusić około 10 minut.

Farsz nakładać do wydrążonych połówek bakłażana, ułożonych na papierze do pieczenia na blasze. Posypać obficie serem mozarella. Zapiekać około pół godziny w temperaturze 185 stopni C.

Po wyjęciu upieczonych bakłażanów posypać ponownie takie jeszcze gorące serem mozarella.

Bakłażany są pyszne