Zapiekanka z placków ziemniaczanych

Składniki

  • Placki ziemniaczane
  • mortadela krojona w grubsze plasty
  • boczek wędzony
  • ketchup
  • ser żółty
  • naczynie w którym będziemy zapiekać całość, lepiej żeby było wyższe niż szersze, ale ja użyłam takiego jak miałam, czyli całkiem odwrotnie :)

Przygotowanie

Placki ziemniaczane, kto ich nie lubi? Nie znam takich! Dzisiaj proponuję Wam zapiekankę z placków ziemniaczanych.

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy

Mortadelę podsmażamy z obu stron na złoto na małej ilości oleju

Smażymy placki ziemniaczane, a w międzyczasie trzemy ser na grubej tarce.

Naczynie do zapiekanie wypełniamy: pierwsza warstwa placki ziemniaczane, posypujemy kostką bosku wędzonego smażonego, następnie przekładamy smażoną mortadelą, posypujemy tartym żółtym serem i polewamy obficie ostrym ketchupem, no chyba że wolimy łagodny.

Smażymy następne placki i ponownie układamy warstwy.

Łatwe? Pewnie że tak :)

Na koniec wierzch posypujemy serem tartym i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach około 30minut.

Zapiekankę można jeść na ciepło, ale na zimno smakuje równie dobrze :)

Smacznego