Zapiekane pomidory z cukinią

Składniki

  • 5 pomidorów
  • 1 duża cukinia około 60dkg
  • mleko, pół litra
  • łyżka masła
  • łyżka mąki pszennej
  • żółty ser
  • sól, pieprz, zioła

Przygotowanie

Dzisiaj będzie warzywnie. Bardzo prosta i smaczna zapiekanka z pomidorów i cukinii.

Pomidory parzymy i zdejmujemy skórę, a następnie kroimy na plastry.

Cukinię myjemy, odkrawamy obie końcówki i kroimy na plastry.

W garnku rozpuszczamy masło, smażymy na nim mąkę i wlewamy mleko drobnymi porcjami, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie zrobiła się klucha.

Jak już wlejemy całe mleko i sos nam się zrobi jednolity i trochę gęsty, gotujmy go jeszcze około 5 minut, solimy, pieprzymy itp.

Ser żółty ścieramy na tarce i wrzucamy do sosu. Część sera zostawiamy do posypania.

W foremce do zapiekania układamy na przemian pomidory i cukinię. Zalewamy sosem beszamelowo serowym, posypujemy pozostałym startym żółtym serem i pieczemy w 200 stopniach około 25 minut, aż zapiekanka będzie pachniała i zezłoci się.