Wielka delicja

Składniki

Do przygotowania biszkoptu

  • 4 łyżki mą pszennej, może być tortowa, ja użyłam zwykłej pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru

Do przygotowania galaretki

  • 2 pomarańczowe galaretki
  • 2 pomarańcze

Do przygotowania musu

  • 2 gorzkie czekolady (w sumie 200g)
  • odrobina soku z pomarańczy dla aromatu
  • 30g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • chlust jakiegoś alkoholu

Przygotowanie

Wielka delicja to trzy warstwy: biszkopt, galaretka z owocami i mus czekoladowy.

Warstwa biszkoptu:

Spód okrągłej tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia a boki posmarowałam masłem i obsypałam bułka tartą.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną wsypałam do jednej miseczki i wymieszałam.

Białka oddzieliłam od żółtek i najpierw ubiłam na sztywno białka, dodawałam do nich cukier porcjami po jednej łyżce, a na koniec dodałam żółtka i krótko wmiksowałam żeby masa nie opadła.

Do ubitych jajek dodałam obie połączone mąki i delikatnie wymieszałam szpatułką

Masę wylałam do formy, tak aby pozostało jeszcze miejsce na wyrośniecie biszkoptu.

Piekłam w temperaturze 180 stopni około 20 – 25 minut, tak aby ciasto było lekko złote. Do suchego patyczka.

Jeśli biszkopt jest za wysoki to można go przekroić. Wszystko zależy co kto lubi.

Warstwa galaretki:

Dwie galaretki pomarańczowe rozrobiłam według przepisu i tężejące wylałam odpowiedniej grubości warstwę na wystudzony biszkopt, powkładałam pokrojone na małe kawałki pomarańcze.

Wstawiłam do lodówki aby wszystko ładnie zastygło.

Warstwa musu

Czekoladę pokruszyłam na małe kawałki i razem z masłem, alkoholem i sokiem włożyłam do miseczki, którą ustawiłam na garnku z gotująca się wodą, tak żeby dno jej nie dotykało gorącej wody i rozpuściłam wszystko razem mieszając na gładką masę.

Masę odstawiłam do ostygnięcia, a w tym czasie ubiłam na sztywno białka, a na koniec dodałam cukier i jeszcze chwilę je z nim ubijałam.

Śmietanę kremówkę ubiłam na sztywno i odstawiłam na chwilkę

Do wystudzonej masy dodałam pojedynczo żółtka i wymieszałam trzepaczką. Dodałam połowę ubitych na sztywno białek i ubita śmietankę. Bardzo delikatnie wymieszałam cały czas za pomocą trzepaczki. Na koniec dodałam pozostałe białka, wymieszałam delikatnie całość i wyłozyłam na zastygniętą galaretkę. Chłodziłam ciasto przez całą noc.

Przed podaniem posypałam kakao.