Wątróbka w pomidorach

Składniki

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • dwie puszki pomidorów krojonych
  • cebula
  • 0,5 kg sera żółtego
  • natk pietruszki
  • sól, pieprz, czosnek, zioła, chili

Przygotowanie

Ponieważ za wątróbką nieprzepadam, to ciągle poszukuję przepisu takiego abym mogła ją zjeść ze smakiem. Takim przepisem jest zapiekana wątróbka w pomidorach.

Wątróbkę pozbawiłam białych błon i dobrze osuszyłam papierowym ręcznikiem, żeby nie szalała na patelni w czasie smażenia.

Na rozgrzane masło klarowane kładłam wątrókę i smażyłam na brązowo z obu stron. Niestety ona zawsze podskakuje i strzela, to jest ta częśc której nie lubię i się boję ;)

W garnku rozgrzałam dwie łyzki oleju i wrzuciłam pokrojoną w kostkę cebulę, posoliłam i chwilę dusiłam. Dodałam pokrojony w plasterki czosnek, sól, pieprz i pomidory z puszki. Sos pomidorowy zrobiłam dość pikantny.

Na dno żaroodpornego naczynia położyłam najpierw połowę sosu pomidorowego, następnie połowę startego na tarce o grubych oczkach żółtego sera, a na ser usmażoną wątróbkę.

Na wątróbkę drugą część pomidorowego sosu i startego żółtego sera. Posypałam to odrobiną posiekanej natki.

Zapiekałam najpierw przez 20 minut pod przykryciem, a następnie odkryłam i z funkacją grilla przez 10 minut, aż ser zrobił się złoty.

Zjadłam z ziemniakami ugotowanymi i obsmażonymi w ziołach.