Truskawkowe z galaretką

Składniki

Do przygotowania ciasta

  • 4 jajka nieduże lub 3 duże
  • 6 łyżek cukru
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • starta skórka z cytryny

Do przygotowania pianki

  • opakowanie śmietanki 30%
  • dwie galaretki truskawkowe

Do przygotowania galaretki

  • dwie galaretki truskawkowe
  • truskawki około 0,5kg

Przygotowanie

Ciasto truskawkowe z pianka i galaretką na biszkopcie. Proste i pyszne.

Tortownicę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Włączyłam piekarnik na 150 stopni C.

Na biszkopt: oddzieliłam białka od żółtek. Ubiłam białka ze szczypta soli na sztywną pianę i odstawiłam na chwilę.

Obie mąki wymieszałam ze sobą.

Żółtka z cukrem ubiłam na puszystą masę i dodawałam do nich porcjami na przemian obie wymieszane mąki i pianę z białek.

Na koniec delikatnie wymieszałam łyżką i wyłożyłam do tortownicy.

W piekarniku temperature zwiekszyłam do 180 stopni C i piekłam około 20 minut, aż brzegi ciasta odeszły od tortownicy, a patyczek był suchy.

Biszkopt odstawiłam do ostygnięcia, ale nie wyjmowałam go z tortownicy. Nasączyłam go odrobiną cytrynówki z cukrem ;)

Na piankę: dwie galaretki rozpuściłam w połowie porcji wody. Kiedy już zaczęły lekko tężeć ubiłam śmietanę na sztywno i wymieszałam z galaretkami. Wstawiłam na chwilę do lodówki i jak piana zrobiła się już dość gęsta, nałożyłam ją na piszkopt i wstawiłam do lodówki.

Na galaretkę: Dwie galaretki rozpuściłam w wodzie wg przepisu. Na zastygłą już pianę położyłam truskawki i zalałam ostudzoną galaretką.

Ciasto wstawiłam do lodówki i było gotowe do porannej kawy :)

Truskawkowe z galaretką