Truskawki z chili

Składniki

  • 1kg bardzo dojrzałych truskawek
  • 380 dkg cukru
  • 1 opakowanie dżemiksu
  • sok z połowy cytryny
  • 1 i pół łyżeczki rozdrobnionej papryki chili

Przygotowanie

Z obawy że truskawki kiedyś sie skończą zamknęłam je w słoikach. Ale żeby nie było nudno to oprócz tradycyjnej truskawki zamknęłam też truskawkę z odrobiną pikantnej papryczki chili

Truskawki odszypułkowałam, umyłam, osuszyłam. Wymieszałam w dużym garnku z dżemiksemi zagotowałam wg przepisu na opakowaniu, a w miedzyczasie dodałam papryczkę chili.

Później pozostało już tylko pozamykać te pyszności w słoiczkach :)

Testy na ludziach wypadły pozytywnie :) testerom bardzo dziękuję za wszelkie opinie.

Druga partię tego dżemu zrobilam z większa ilością chili dla miłośników ostrych smaków. Mozna go też będzie użyć jako dodatek do mięs.