Tarta truskawkowa z bezą

Składniki

Do przygotowania ciasta

  • 200 gram mąki pszennej
  • 100 gram masła lub margaryny
  • dwie łyżki cukru pudru
  • jedno żółtko
  • dwie łyżki chłodnej wody

Do przygotowania bezy i nadzienia

  • truskawki
  • mąka ziemniaczana
  • 3 białka
  • 150 gram cukru
  • dżem, ja użyłam wiśniowy bo taki miałam, ale można użyć truskawkowy

Przygotowanie

Najpierw przygotujmy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło. Mieszamy ręcznie aby składniki się równo połączyły, ale nie skleiły. Dodajemy żółtko i dwie łyżki wody. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę i wkładamy w torebce foliowej do lodówki.

Formę do tarty smarujemy masłem.

Ciasto wałkujemy na cienko. Aby było łatwiej je przenieść do formy, możemy je rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii lub papieru do pieczenia.

Wyklejamy nim formę, dno i brzegi, nadmiar ciasta wystający ponad brzegi odcinamy. Dno nakłuwamy widelcem.

Wykładamy na ciasto folie aluminiową i wypełniamy np grochem albo fasolą.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy folię i groch. I pieczemy ciasto jeszcze chwilę aż zrobi się złote.

Podpieczony spód ciasta smarujemy dżemem.

Pokrojone truskawki mieszamy z dwiema łyżeczkami mąki ziemniaczanej i wykładamy nimi dno wysmarowane wcześniej dżemem. Truskawek nie powinno być zbyt dużo. Wystarczy aby przykryły dno.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier cały czas ubijając. Na koniec dodajemy dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i miksujemy jeszcze chwilę.

Pianą z białek pokrywamy wierzch ciasta. Dokładnie przykrywając truskawki.

Pieczemy około 20 minut do uzyskania złotej bezy.

Ciasto najlepsze jest następnego dnia, kiedy ostygnie i stężeje.

Beza na wierzchu jest chrupka, a w środku ma konsystencje pianki.