Tagliatele z marchewką i cukinią

Składniki

  • makaron wstążki, ja użyłam 25dkg
  • marchewka, 3 sztuki średniej wielkości
  • cukinia
  • cebula cukrowa, jedna duża
  • oliwa, ja użyłam oleju ryżowego
  • mała śmietana, gęsta do zupy
  • jedno jajko
  • czosnek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Smakuje wyśmienicie

Makaron gotujemy, a w międzyczasie przygotujemy resztę dania. Dużą patelnię lub rondel rozgrzewamy z oliwą lub olejem.

Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy na patelnię, chwilę smażymy aby się zeszkliła. Mieszamy od czasu do czasu. W tym samym czasie obieramy marchewkę i robimy z niej za pomocą obieraczki wstążki. Wrzucamy je do zeszklonej cebuli, mieszamy i smażymy znowu chwilkę razem, aż te marchewkowe wstążki trochę zmiękną. W tym czasie przekrajamy cukinię wzdłuż na pół i robimy z niej wstążki za pomocą tej samej obieraczki. Wrzucamy do cebuli i marchewki. Chwilę smażymy, aż cukinia zmięknie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy chwilkę.

Wszystko chwilę razem smażymy mieszając.

Makaron odcedzamy i dodajemy do patelni. Trochę wody z makaronu zostawmy sobie, przyda się za chwilę. Mieszamy wszystko razem i chwilkę przesmażamy.

Śmietanę mieszamy z jajkiem i dodajemy do niej sól i pieprz. Powstały sos wylewamy na makaron z warzywami. Mieszamy i chwilkę razem podgrzewamy, dodajemy wodę z makaronu, żeby sos nie był za gęsty.

Danie jest gotowe. Tak pyszne, ze za dwa dni zrobiłam je ponownie.

Ilość soli i pieprzu oczywiście jest indywidualna, ale jednak powinno być ich sporo, żeby nie było mdłe.

Smacznego :)