Szpinakowe pierogi

Składniki

  • mąkę pszenną (3 szklanki) im więcej mą ki tym więcej ciasta
  • gorąca woda (ja użyłam wrzątku)
  • szpinak (użyłam tego w liściach)
  • ser ricotta (połowa opakowania, ale można więcej)
  • ser feta (tez połowę opakowania)
  • pieprz, sól, mieloną grubo paprykę ostrą, zioła wszelakie i czosnek.

Przygotowanie

Pierogi ze szpinakiem? można! i są pyszne i bez mięsa…

Szpinak wrzucić na krótko na gotująca wodę, tak, aby liście zwiędły i od razu wyjmować. Pokroić. Szpinak z serami i przyprawami wymieszać i odstawić na czas przygotowania ciasta.

Na blat wysypałam mąkę, zrobiłam zagłębienie w środku i wlewając gorącą wodę mieszałam od środka nożem mąkę z wodą. Następnie wyrabiałam je ręcznie. Jeśli ciasto jest za ścisłe trzeba dodać jeszcze wody, a jeśli za luźne mąki.

Gotowe ciasto odłożyłam na posypany mąką blat z boku i przykryłam wilgotną ściereczką żeby nie wyschło.

Kroiłam grube plastry ciasta i rozwałkowałam każdy kawałek bardzo cienko, ale tak aby się nie przerywało. Wykrawałam kółka spodkiem, nakładałam farsz szpinakowy i zaklejałam pierogi. Wrzucałam na gotująca osoloną wodę i mieszałam, żeby nie przywarły do dna. Gotowałam około 5 minut od czasu wypłynięcia. Ciasto jest cienkie, więc nie trzeba dłużej.

Muszę je przetestować na tych co nie lubią szpinaku. Po tych pierogach na pewno go polubią, albo przynajmniej się nim zainteresują.