Sos słodko kwaśny

Składniki

  • 3kg pomidorów podłóżnych
  • 1 kg cebuli cukrowej
  • 1 papryke żółtą
  • 1 paprykę czerwoną
  • 1 puszkę kukurydzy
  • 1 główkę czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczkę czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki musztardy (pół na pół sarepską i rosyjską)
  • 1 łyżeckza łagodnego curry
  • 2 łyżki słodkie papryki mielonej
  • 2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki octu
  • 2 łyżki soli
  • 1 puszkę ananasa
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Po raz pierwszy sama zrobiłam w tym roku sos słodko kwaśny. Przepis dostałam od Irenki, a Irenka od siostry, a siostra od kogoś tam jeszcze.

Warto zrobić sos samemu zamiast korzystac z kupionych. Jest bardzo smaczny i przede wszystkim z produktów wiadomego pochodzenia i bez konserwantów.

Cebule obrałam i pokroiłam w kostkę, włozyłam do garnka z niewielką ilością wody i gotowałam przez pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie cebula była już miękka, odlałam nadmiar wody i dodałam przygotowane w miedzyczasie pozostałe składniki.

Czyli sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Pokrojone papryki, ananas oraz pozostałe składniki.

Sok z ananasa i mąkę ziemniaczaną odłożyłam na później.

Wszystkie składniki gotowałam na wolnym ogniu około pół godziny.

Po tym czasie wsypałam mąkę do soku z ananasa i rozrobiłam. Garnek z gotującym się sosem zestawiałam z ognia i dodałam mieszając rozmieszany sok ananasowy z mąką. Gotowałam to chwilę a potem nakładałam do umytych i wyparzonych słoików.

Sosu nie trzeba pasteryzować. Wystarczy zakręcic i gotowe.

Sos jest lekko ostry. Ja zrobiłam dwie wersje jedną ostrą i druga łagodną.

Sok z czarnej porzeczki