Sok z czerwonej porzeczki

Składniki

  • 2kg czerwonej porzeczki
  • 1 kg cukru
  • butelki z zakrętkami

Przygotowanie

Sok z czerownej porzeczki robiłam po raz pierwszy. Wydawało mi się, że bedzie taki sobie. Jednak czerwona porzeczka bardzo miło mnie zaskoczyła porzeczka. Tak samo jak przy czarnej porzeczce, tn sok zrobiłam przy pomocy sokownika. Czerwona porzeczka jest znacznie wydajniejsza od czarnej. z 2 kg owocu wyszło mi 7 butelek 0,3 litra gotowego soku.

Najpierw przygotowałam butelki z zakrętkami. Umyłam je i wyparzyłam.

Porzeczki odszypułkowałam, przebrałam pozbywając się listków itp., umyłam i zostawiłam na sicie do odcieknięcia.

Przełożyłam je do dużej miski, przesypałam cukrem i wymieszałam.

Dolną część sokownika wypełniłam wodą do jego 2/3 pojemności. Nałożyłam drugą część z wężykiem w której będzie zbierał się sok. Wężyk zamknęłam klamrą. Górną część sokownika po nałożeniu na górę wypełniłam porzeczkami wymieszanymi z cukrem.

Gotowałam na pełnym gazie do momentu, aż para zaczęła się wydostawać z sokownika, wówczas zmniejszyłam gaz i poczekałam, aż rurka odpływowa wypełniła się sokiem.

Pod rurkę podstawiłam dzbanek, zdjełam klamrę i dzbanek zaczął wypełniać się sokiem.

Można sok zbierać od razu do butelek, ale ja wolę do dzbanka i przelewać go do butelek przez sitko, żeby pozbyć się nadmiaru kawałków owoców, które się jednak mimo małych dziurek w sokowniku przedostają.

Butelkę po napełnieniu zakręcam i stawiam do góry dnem na zakrętce. Stoi tak sobie do czasu wystygnięcia. Pokrywki się przez ten czas zasysają i sok można odstawić w bezpieczne miejsce do czasu spożycia.

Smacznego :)