Sok z czarnej porzeczki

Składniki

  • 2,5kg czarnej porzeczki
  • 1kg cukru
  • butelki z zakrętkami

Przygotowanie

Pora soków rozpoczęta!

Na pierwszy ogień poszła czarna porzeczka. Sok aromatyczny i pełen witamin przygotowany przy pomocy sokownika.

Najpierw przygotowałam butelki z zakrętkami. Umyłam je i wyparzyłam.

Porzeczki odszypułkowałam, przebrałam pozbywając się listków itp., umyłam i zostawiłam na sicie do odcieknięcia.

Przełożyłam je do dużej miski, przesypałam cukrem i wymieszałam.

Dolną część sokownika wypełniłam wodą do jego 2/3 pojemności. Nałożyłam drugą część z wężykiem w której będzie zbierał się sok. Wężyk zamknęłam klamrą. Górną część sokownika po nałożeniu na górę wypełniłam porzeczkami wymieszanymi z cukrem.

Gotowałam na pełnym gazie do momentu, aż para zaczęła się wydostawać z sokownika, wówczas zmniejszyłam gaz i poczekałam, aż rurka odpływowa wypełniła się sokiem.

Pod rurkę podstawiłam dzbanek, zdjełam klamrę i dzbanek zaczął wypełniac się sokiem.

Można sok zbierać od razu do butelek, ale ja wolę do dzbanka i przelewać go do butelek przez sitko, żeby pozbyć się nadmiaru kawałków owoców, któe się jednak mimo małych dziurek w sokowniku przedostają.

Butelkę po napełnieniu zakręcam i stawiam do góry dnem na zakrętce. Stoi tak sobie do czasu wystygnięcia. Pokrywki się przez ten czas zasysają i sok można odstawić w bezpieczne miejsce do czasu spożycia.

Smacznego :)

Sok z czarnej porzeczki