Słodkie Mikołajki

Składniki

Do przygotowania ciasteczek

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 gram masła lub margaryny do pieczenia (musi być miękkie)

Dodatkowo

  • tartą skórkę z pomarańczy
  • tarty anyżek
  • tartą skórkę z cytryny
  • tarte migdały i migdały w płatkach

Przygotowanie

Kto nie załapał się na moje słodkie prezenciki, może jeszcze na jutro zdąży upiec.

Masło wymieszaj z cukrem pudrem na jednolitą masę, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto. Uformuj kulę i zrób z niej wałek o średnicy około 2cm. Pokrój go na równe kawałki. Zrób z nich kulki. Nie za duże bo jeszcze urosną. Spłaszcz i piecz.

Do podstawowej wersji można dodać różne smaki.

Przepis na ciemne ciastka

Dla ozdoby ciastkom pomarańczowym zrobiłam na wierzchu wzorek tłuczkiem do mięsa. Ciastom anyżkowym odcisnęłam poziome ząbki widelca. A ciastka migdałowe ułormowałam w półksiężyce.

Smak ciasteczek i kształt zależy tylko od wyobraźni. Próbujcie, eksperymentujcie i bawcie się. Polecam :)