Śledź z purée ziemniaczanym

Składniki

  • filety ze śledzia, mogą być zarówno solone jak i marynowane
  • cebula
  • rodzynki
  • ziemniaki
  • masło
  • mleko
  • gęsta śmietana

Przygotowanie

Całkiem zwyczajny śledź marynowany z puree ziemniaczanym

Trzeba pamiętać żeby solone płaty śledziowe namoczyć, aby

Ugotować ziemniaki, rozgnieść je, dodać kawałek masła i wgnieść go w ziemniaki aż się rozpuści. Dodać trochę zimnego mleka. Wymieszać do uzyskania gładkiego puree.

Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić na chwilę aby zmiękły, a następnie odcedzić.

Dwa płaty marynowanego śledzia ułożyć na talerzu, zawijając ich jeden koniec.

Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać odciśnięte rodzynki i wszystko razem zamieszać przez chwilę.

Cebulę z rodzynkami nałożyć na płaty śledzia. Podawać z puree i gęstą śmietaną.