Sernik chałwowy

Składniki

Do przygotowania spodu

  • Biszkopty,
  • Wywar z mocnej kawy
  • Kieliszek alkoholu kawowego

Do przygotowania masy serowej

  • 1/2kg sera na sernik gotowego
  • 300ml śmietanki 30% kremówki do ubicia
  • 3 waniliowe chałwy, każda 100g
  • Kieliszek alkoholu czekoladowego, kawowego, amaretto itp.
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Przygotowanie

    Piankowy sernik o smaku chałwy. Na zimno, bez pieczenia.

    Śmietanę zagrzałam mocno, ale nie gotowałam. Dodałam pokruszoną chałwę i wymieszałam w gorącej śmietance, tak aby nie było grudek. Przykryłam folią, ostudziłam i schłodziłam w lodówce, stało do następnego dnia.

    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić.

    Śmietankę z chałwą ubiłam aż powstał gęsty krem, około 3 minut.

    Ser, cukier puder i alkohol wymieszałam mikserem i dodałam krem śmietankowo chałwowy. Wymieszałam wszystko razem, a następnie do żelatyny dodałam kilka łyżek masy serowej. Wymieszałam i dodałam to do całej masy serowej. Szybko i dokładnie wymieszałam mikserem, żeby nie było grudek z żelatyny.

    Dno tortownicy lub formy wyłożyłam biszkoptami i nasączyłam kawą z alkoholem.

    Na biszkopty wyłożyłam masę serową. Wstawiłam do lodówki na całą noc, ale wystarczy kilka godzin.

    Wierzch polałam gorzką czekoladą w cienkie paseczki, dość nieregularne.

    Taki sernik można zrobić również z mlekiem kokosowym i wiórkami.