Sałatka z roszponki z szynką parmeńską

Składniki

  • roszponka
  • szynka parmeńska
  • pomidorki koktajlowe
  • ser feta, kostkowany w oliwie ziołowej, można użyć gotowy lub zrobić samemu
  • oliwa z ziołami, w której była feta
  • ziarna słonecznika
  • figi, ja użyłam suszonych
  • ziarna czarnego sezamu

Przygotowanie

Roszponka bardzo dobrze działa na trawienie i jest bogata w witaminy. Dzisiaj zrobiłam z niej sałatkę z szynką parmeńską.

Ziarna słonecznika prażymy na rozgrzanej suchej patelni i odkładamy. Przyjdzie na nie czas później.

Część szynki parmeńskiej kroimy w drobne kawałki, a drugą część w paski, z których zrobimy ruloniki i również dodamy je do sałatki.

Pomidory koktajlowe kroimy w ćwiartki. Figi w drobne kawałki.

Do miski wrzucamy roszponkę i szynkę parmeńską. Część szynki przeznaczonej do zrolowania odkładamy. Dodajemy pomidory koktajlowe, ser feta w kostkach, figi, ziarna słonecznika i sezamu. Część słonecznika i sezamu odkładamy na później, posłużą nam do ozdobienia. Polewamy ziołową oliwą, w której była feta.

Delikatnie mieszamy, odstawiamy na około pół godziny i od czasu do czasu delikatnie mieszamy.

Przed podaniem zrolowanymi kawałki szynki dekorujemy sałatkę i posypujemy odłożonymi wcześniej ziarnami słonecznika i sezamu.

Smacznego