Sałatka z brązowym ryżem

Składniki

  • torebka ugotowanego brązowego ryżu
  • papryka zielona
  • papryka żółta
  • duży pomidor
  • ziarna słonecznika, które uprażymy na patelni.
  • olej lniany
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie

Wydawałoby się że będzie taka sobie. Okazało się że jest smaczna i ostatnio robię ją często.

Do miski wrzucić ostudzony ryż. Paprykę, obu kolorów i pomidora pokroić w kostkę. Ziarna słonecznika wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię i uprażyć je na złoto i pachnąco.

Składniki wszystkie dodać do miski i wymieszać. Dodać olej lniany i przyprawy wg ulubionej ostrości.

Ziarna słonecznika w połączeniu z olejem lnianym dają niesamowity orzechowy smak i zapach.

Sałatka jest idealna i na kolację przy książce i na wieczorne babskie spotkanie. Polecam:)