Ptysie z bitą śmietaną

Składniki

  • szklankę wody
  • 125 gram margaryny lub masła
  • szklankę mąki pszennej
  • 4 jajka
  • śmietana kremówka 30%
  • cukier wanilinowy
  • cukier puder

Przygotowanie

Ptysie można podawać zarówno na słodko jak i wytrawnie. Dzisiaj propozycja ptysiów z bitą śmietaną.

Do przygotowania ptysiów potrzebujemy ciasta zaparzanego, takiego samego jak na karpatkę

Szklankę wody z margaryną zagotować. Na gotujący płyn wsypać szklankę mąki pszennej. Wymieszać na gładką masę i chwilę jeszcze pogotować mieszając, około 1 minuty.

Odstawić do ostygnięcia. Do ostudzonej masy dodać 4 jajka i zmiksować to razem na gładką błyszcząca masę.

Nałożyć masę do szprycy i wyciskać małe ptysie. One urosną około 3 razy większe, więc trzeba zostawić odstępy między nimi.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 minut. Powinny być złote.

Wyjąć je i odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie ubić śmietanę z dodatkiem cukru wanilinowego i cukru pudru. Ja zazwyczaj nie dodaje cukru, gdyż śmietana dla mnie jest wystarczająco słodka.

Ptysie przekroić, nałożyć w dolną część ubitą śmietanę i przykryć górną częścią.

Smacznego :)