Przepiórcze gniazdka

Składniki

  • Jajka przepiórek, kilka sztuk
  • zielony ogórek
  • rzodkiewkę
  • szczypiorek
  • majonez
  • wykałaczki

Przygotowanie

Jajka przepiórcze są: bardzo zdrowe i... bardzo małe. Jajecznica z nich to wielkie wyzwanie. Na razie jajecznicę odpuszczam, ale zrobiłam z nich przepiórcze gniazdka.

Jajka włozyłam na gorącą wodę i gotowałam około 5 minut.

Chłodziłam je przez 20 minut w zimnej wodzie, a potem je obrałam.

Ogórek zielony i rzodkiewki umyłam.

Ogórek za pomocą obieraczki do warzyw pokroiłam w cienkie wstążki, tak aby jeden brzeg miał kawąłek skórki.

Rzodkiewki pokroiłam na cieniutkie plasterki, a szczypior na niewielkie kawałki.

Wykałaczki przecięłam na połowę.

Jajko o rzodkiewkę zawijałam we wstążki ogórka i spinałam je wykałaczką. Na koniec wkładałam w każde gniazdko kawałek szczypiorku i majonezu.