Popękane ciasteczka

Składniki

Do przygotowania ciasta

  • 1 i pół tabliczki czekolady
  • 1/4 kostki masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • szklankę mąki pszennej
  • szczyptę soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do obtaczania
  • 2 jajka

Przygotowanie

Czekoladowe ciasteczka, które wyglądają jakby miało się z nich zaraz coś wykluć. Świetne do kawy kiedy są jeszcze ciepłe a nawet kiedy już troszkę wyschną.

Ciasto na ciasteczka, najlepiej przygotować dzień wcześniej. A następnego dnia je upiec.

Masło i czekoladę rozpuściłam razem i przestudziłam.

Ubiłam białka, pod koniec ubijania dodałam cukier puder, cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy dodawałam małymi porcjami rozpuszczoną czekoladę z masłem. A następnie mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Ubiłam wszystko na puszystą i jednolita masę. Przykryłam dokładnie folią i wstawiłam do lodówki.

Następnego dnia nabierałam łyżeczką ciasto, które było baaardzo twarde. Robiłam z niego kulki, małe kulki, bo urosną. Obtaczałam każdą grubo w cukrze pudrze i układałam na blachę.

Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 12 minut pierwszą blachę, i 10 minut drugą. Z tej porcji ciasta wyszły mi dwie blachy ciastek. Trzeba je układać w odstępach bo troszkę urosną.