Pomidorowa krem

Składniki

  • dwie puszki pomidorów krojonych w zalewie
  • mały koncentrat pomidorowy 80g
  • jedną puszkę rosołu lub wywaru z warzyw
  • marchewkę z rosołu
  • jedną pomarańczę
  • suszoną rozdrobnioną ostrą paprykę
  • mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

Miała być zwykła pomidorowa, ale w zimny wietrzny dzień zdecydowanie lepiej smakuje pomidorowa krem. Lekko pikantna o delikatnym smaku pomarańczy.

Pomidory z puszki, marchewkę, koncentrat i puszkę rosołu wlać do garnka, zagotować, zmiksować na krem.

Dodac czosnek, ostrą paprykę, sól, pieprz, cukier do smaku. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy.

Wszystko razem gotować chwilę.

Zupę można zjeść z grznakami, śmietanką lub pianą z mleka.

Mocno pomidorowa i rozgrzewająca. Idealna na chłód.