Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki

Do przygotownaia farszu

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 20 dkg szuszonych grzybów leśnych lub pół kilograma pieczarek
  • olej, sól, pieprz

Do przygotowania ciasta

  • pół kilograma mąki
  • 1 żółtko
  • 10 dkg masła
  • gorąca woda
  • sól

Przygotowanie

Przygotowanie farszu:

Kapustę kiszoną pogroiłam i wrzuciłam do garnka o szerokim dnie. suszone grzyby namoczyłam w ciepłej wodzie na około 10 minut, potem je pokroiłam. (pieczarki wsytaczy pokroić i udusić osobno.)

Grzyby dodałam do kapusty, posypałam pieprzem, dodałam trochę oleju i dusiłam około pół godziny, często mieszając.

Przygotowanie ciasta:

Mąkę wysypałam na stolnicę, posoliłam odrobinę, dodałam żółtko, wymieszałam za pomocą noża. dodałam rozpuszczone ale nie gorące masło, gorącą wodę, wymieszałam za pomoca noża. a następnie ręcznie zagniotłam miękkie i elastyczne ciasto. włożyłam je na około pół godziny do lodówki zawinięte w foliowa torebkę.

Po tym czasie wyjęłam je i kroiłam na grube plastry, które wałkowałam cienko, wykrawałam metalową obręczą kółka, nakładałam na nie farsz i zlepiałam dokładnie brzegi.

Wrzucałam je na wrzątek i gotowałam od momentu zagotowanie około 6 minut. Potem wystudziłam je i włożyłam do zamrazalnika. Potem wsytarczy je tylko wyjąć i rozmrozić i polać smażoną cebulką

Tak własnie powstały moje świąteczne pierogi.