Pierogi z jagodami

Składniki

  • mąka pszenna
  • woda
  • jagody
  • cukier i śmietana

Przygotowanie

Jagody są krótko, więc dwa tygodnie z rzędu robiłam pierogi z jagodami. Jeden raz, było zdecydowanie za mało ;)

Mąkę wysypałam na blat i wlałam do niej tyle gorącej wody, aby powstało delikatne miękkie ciasto.

Uformowałam kulę z ciasta i przyryłam ściereczką żeby nie wyschła.

Jagody przbrałam, opłukałam i wymieszałam z niewielką ilością cukru.

Kawałek ciasta odroiłam i wałkowałam na cieniutki placek. Nakładałam na środek jagody z cukrem i zaklejałam.

Wrzucałam na lekko osolony wrzątek, mieszając aby pierogi się nie pokleiły do siebie i gotowałam około 2 minut.

Po wyjęciu z garnka kładłam odsączone na talerz, polewałam gęsta śmietaną i posypywałam cukrem.

Z letnich pierogów to chyba są moje ulubione. zaraz potem są knedle ze śliwkami, ale na te trzeba jeszcze poczekać :)

Pierogi z jagodami