Pierogi ruskie

Składniki

  • ziemniaki
  • biały ser
  • cebula
  • mąka
  • olej

Przygotowanie

Niby tylko ziemniaki i ser. Ale jakie pyszne :)

Cebulę pokroić w kostkę i lekko udusić na oleju.

Ziemniaki ugotować i rozbić dokładnie tłuczkiem. Dodać biały ser i rozgnieść razem z ziemniakami. Dodać cebulę z olejem na którym była podsmażona i wszystko razem wymieszać.

Ciasto na pierogi wymaga jedynie mąki i gorącej wody.

Wysypuję mąkę na blat. Robię na środku zagłębienie i wlewając gorącą wodę w to zagłębienie mieszam ją z mąką. Ciasto powinno być nie za twarde i nie za miękkie.

Z ciasta robię gruby wałek i odkładam pod wilgotną ściereczkę żeby nie wyschło.

Nastawiam garnek z osoloną wodą i…

Odkrajam po kawałku ciasto, podsypuję mąką i wałkuję dość cienko. Wykrawam kółka przy pomocy spodeczka, nakładam farsz i zaklejam pierogi.

Pierogi wrzucam do gotującej się wody. Od momentu wypłynięcia gotuję jeszcze chwilkę.

Lubię je jeść z cebulką podsmażoną na oleju.