Pierogi dyniowe

Składniki

  • mąka pszenna
  • woda
  • dynia
  • biały ser, może być tez ricotta
  • ser cheddar
  • pistacje
  • sól, pieprz, odrobina chili

Przygotowanie

Sezon dyniowy, no to pierogi z dyni.

Dynię kroję, obieram i robię z niej puree. Kiedy już jest gotowe, odsączam z nadmiaru soku i łączę z białym serem lub ricottą.

Wysypuję mąkę na blat. Robię na środku zagłębienie i wlewając gorącą wodę w to zagłębienie mieszam ją z mąką. Ciasto powinno być nie za twarde i nie za miękkie.

Z ciasta robię gruby wałek i odkładam pod wilgotną ściereczkę żeby nie wyschło.

Nastawiam garnek z osoloną wodą i…

Odkrajam po kawałku ciasto, podsypuję mąką i wałkuję dość cienko. Wykrawam kółka przy pomocy spodeczka, nakładam farsz i zaklejam pierogi.

Pierogi wrzucam do gotującej się wody. Od momentu wypłynięcia gotuję jeszcze chwilkę.

Po wyjęciu z garnka kładłam odsączone na talerz, posypałam tartym ostrym serem cheddar i posypałam posiekanymi pistacjami.