Pierniczki

Składniki

Do przygotowania ciasta

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 g masła lub margaryny
  • pół szklanki miodu
  • pół szklanki cukru
  • przyprawa do piernika

przygotowanie

Pora już rozpocząć świąteczne przygotowania. pierniki start! czyli... pieczenie pierniczków. Pierwsza partia pierniczków gotowa, a nawet częściowo zjedzona.

miód, przyprawę do piernika, cukier i masło rozpuściłam w rondelku.

W międzyczasie przygotowałam w miseczce mąkę.

Wszystko co było w rondelku trochę przestudziłam i dodałam do miseczki z mąką i jajkiem. wymieszałam, a następnie wyjęłam na oprószony mąką blat i wyrobiłam gładkie jednolite ciasto.

Ciasto obsypałam lekko mąką i odstawiłam pod przykryciem na noc

Następnie je rozwałkowałam i powycinałam foremkami pojedyncze pierniczki o różnych kształtach. miałam plan je ozdobić, ale są tak smaczne iż obawiam się, że za mało ich zostanie i będę zmuszona upiec następna partię.

Spróbujcie sami :) dobrej zabawy!

Piekłam w 180 stopniach C około 12 minut