Paluchy serowe

Składniki

  • jedno gotowe ciasto francuskie
  • 250g sera żółtego
  • trochę mleka do posmarowania ciast
  • papryka ostra, papryka słodka, sól

Przygotowanie

Szybka i smaczna, a do tego nieskomplikowana przekąska.

Ciasto rozwinęłam i przez papier do pieczenia rozwałkowałam delikatnie.

Podzieliłam je i przekroiłam na dwie równe połowy.

Za pomocą pędzla posmarowałam obie części mlekiem. Jedną część posypałam startym żółtym serem, odrobiną ostrej papryki, słodką papryką i lekko solą, a następnie przykryłam drugim kawałkiem ciasta. Przez papier za pomoca wałka docisnęłam obie cześci, lekko wałkując.

Wierzch złożonego ciasta posmarowałam znowu mlekiem i posypałam żółtym serem, ale tym razem bez przypraw. Przez papier ponownie docisnęłam ser do ciasta.

Pocięłam ciasto na paski szerokości 1cm, a potem zwijałam je tak, żeby powstał kształt sprężyny. Układałam na papierze do pieczenia, a brzegi dociskałam do papieru, by spręzyny się nie rozwijały.

Piekłam je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut, do momentu az miały właściwy kolor.