Paluchy makowe

Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • opakowanie masy makowej
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko

Przygotowanie

Pierwszy płat ciasta francuskiego rozwinęłam i dałam mu chwileczkę odpocząć.

Posmarowałam go za pomoca pędzla cieniutko mlekiem. Nałożyłam cienko masę makową. Drugi płat ciasta francuskiego rozłożyłam i posmarowałam go lekko mlekiem. Przykryłam nim pierwszy płat na którym juz jest masa makowa.

Przykryłam je papierem do pieczenia i lekko docisnęłam wałkiem, aby się dobrze skleiły. Posmarowałam po wierzchu rozmąconym jajkiem.

Pokroiłam je na cienkie paski około 1,5cm i skręcałam. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C aż do zrobiły się złote i wyrośnięte.