Ozór w sosie chrzanowym

Składniki

  • ozór wołowego
  • włoszczyzna
  • chrzan
  • przyprawy: ziele angielskie, listek, pieprz, vegetę

Sos

  • łyżka masła
  • łyżka mąki pszennej

Przygotowanie

Kiedyś jakoś mi to danie nie pasowało. Ale jakoś tak się do niego przekonałam, a w końcu moze nie pokochałam, ale bardzo je lubię.

Ozór

Ozór na początku bardzo dobrze wyszorowałam szczoteczką. Odcięłam wszelkie niepokojące błony itp.

Włożyłam go do zimnej wody i zagotowałam. Wodę odlałam.

Dwa razy nalewałam wodę i po zagotowaniu odlewałam.

Do trzeciej wody włożyłam oczyszconą i obraną włoszczyznę i przyprawy.

Ozór gotowałam na bardzo malutkim ogniu przez około 3 godziny.

Cały czas był zanurzony całkowicie w wodzie.

Po około 3 godzinach sprawdziłam widelcem czy jest miękki. Był! Wyjęłam go z wody i zdjęłam z niego białą twardą skórę.

Pokroiłam go na ukośne dość grube plastry i polałam sosem chrzanowym.

Sos chrzanowy

Na patelnię wyłożyłam łyżkę masła, jak się rozpuściło wsypałam łyżkę mąki, wymieszałam. Dodąłam trochę wywaru z ozora i wymieszałam. Jag zgęstniał dodałam jeszcze wywar i tak do skutku az osiągnęłam ilość i gęstość sosu która mi odpowiadała. Dodałam odpowiednią ilość tartego świeżo chrzanu i gotowe.

Pokrojony ozór włożyłam do przygotowanego sosu i podgrzałam.

Podałam i jadłam z ziemniakami i mizerią. Zazwyczaj podaję z sałatą, ale jakaś taka mizerna była tym razem ;)

Pycha!