Mielone marchewkowe

Składniki

  • Mięso mielone wieprzowo wołowe, ale można użyć też drobiowego lub wołowego ( pół kilograma)
  • 1 jajko
  • 2 spore marchewki (około 30dkg)
  • Pół papryki czerwonej
  • 1 cebula cukrowa
  • Vegeta, pieprz, ostra tarta papryka i czosnek
  • Natka
  • Bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie

Tradycyjne kotlety mielone zawierają mięso, bułkę, jajko i ewentualnie cebulkę. Moje kotlety pozbawione są bułki, ale za to dodałam do nich warzywa. Moje marchewkowe mielone są miękkie i pyszne.

Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na patelni. Dorzuciłam tez krojony czosnek.

Paprykę również pokroiłam w małą kostkę i dorzuciłam na chwilę na patelnię do zeszklonej cebuli.

Marchewkę starłam na tarce o grubych oczkach i dorzuciłam do warzyw na patelni.

Przemieszałam to smażąc około 5 minut, poczekałam chwilkę żeby to wszystko przestygło i dodałam do mięsa mielonego. Dorzuciłam tez całe jajko, posiekaną natkę, vegetę, pieprz i paprykę do smaku.

Wymieszałam.

Uformowałam kulki , obtoczyłam je w cienkiej warstwie bułki tartej i spłaszczyłam.

Takie spłaszczone kładłam na patelnię, posmarowaną olejem za pomocą pędzla. Tak aby była jedynie cienka warstwa tłuszczu.

Kotlety usmażyłam na złoto. Zjadłam je z ryżem.