Makaron z aioli i chili

Składniki

  • czerwony makaron paprykowy
  • suszone pomidory
  • czosnek
  • papryka chili grubo mielona
  • kapary
  • oliwa
  • sól, pieprz, zióła prowansalskie w niewielkiej ilości

Przygotowanie

Prawdę mówiąc, nie wiem czy to sie tak nazywa, ale tutaj niech sie tak nazywa.

Najpierw zalałam wrzątkiem łyżkę czubata suszonych pomidorów żeby zmiękły.

Nastawiłam garnek z wodą do przygotowania makaronu. Makaron był w postaci gotowej, więc wystarczyło mu tylko 3 minuty we wrzątku.

Na patelnię wlałam oliwę, wycisnęłam do niej trzy duże ząbki czosnku. Chwileczkę go podgrzałam żeby wydostał sie zniego aromat, dodałam odcedzone, suszone pomidory, zioła prowansalskie, szczypte soli, troszkę pieprzu i szczyptę grubo mielonej papryki chili.

Dolałam jeszcze trochę oliwy, zeby się zagrzała i wyłączyłam.

Na talerz wyjęłam makaron i polałam go oliwa z dodatkami.

Tak proste i szybkei danie okazało sie bardzo smaczne i na pewno zrobię z niego powtórkę.