Łosoś w porach

Składniki

  • surowy łosoś, jeden kawałek dla jednej osoby
  • pory, dużo porów. Na 4 kawałki łososia użyłam 3 duże pory
  • śmietana 30%, na powyższe ilości łososia i pora użyłam 3 do 4 kubeczków śmietany po 200ml
  • pieprz, sól
  • cytryna
  • 3-4 łyżki oleju

Przygotowanie

Łososia oskrobać z łuski i podzielić na części.

Pory pokroić w talarki, niezbyt cienkie aby nie były gorzkie.

W szerokim garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojonego pora i posolić. Dusić go chwilę mieszając, tak aby zmiękł, ale nie za długo.

Zalać go śmietaną, zamieszać. Jak śmietana zacznie bulgotać, przykręcić źródło ciepła. Położyć na wierzch kawałki łososia, przykrywając go delikatnie porową pierzynką.

Łosoś powinien być zanurzony w śmietanie z porami.

Przykryć garnek i dusić danie około 15-20 minut.

W międzyczasie przygotować puree. Ugotować ziemniaki, utłuc je, dodać masło i mleko.

Łososia podawać z puree ziemniaczanym, obłożyć go porami w śmietanie. Skrapiać sokiem z cytryny i delektować się. To jest pyszne!