Leśny mech

Składniki

Do przygotowania ciasta

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru niepełna
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego (450g)

Do przygotowania kremu

  • opakowanie serka mascarpone (250g)
  • 400g schłodzonej śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • laska wanilii
    • Do nasączenia:

      • 1/4 szklanki zaparzonej zielonej herbaty
      • 2 łyżki soku z cytryny

      Dodatkowo:

      • pestki granatu do posypania

Przygotowanie

Ciasto:

Szpinak rozmrozić i dobrze odsączyć.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i miksując cały czas wlewac olej. Dodać szpinak, aromat waniliowy i wymieszać. Wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką.

Ciasto włożyć do tortownicy, moja miała średnice 25cm. Dno wyłozyć papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.. Piec przez około 60 minut. Do suchego patyczka.

Ciasto po wyjęciu z piekarnika wystudzić.

Krem:

Serek mascarpone, kremówkę i cukier puder zmiksowac na gładki i sztywny krem.

Odciąć od góry około 1/3 części ciasta i rozkruszyć je. Pozostały blat nasączyć, posmarować kremem i posypać rozkruszoną zieloną częścią ciasta. Na wierz posypać granatem.