Lazania boloneze

Składniki

  • Makaron lazania
  • Parmezan lub inny żółty ser, ja użyłam innego żółtego sera
  • Cebula
  • Marchew
  • 500g mięsa mielonego, ja użyłam wieprzowo-wołowego
  • Słoik 150gram koncentratu pomidorowego
  • Puszka krojonych pomidorów
  • Sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Około 700ml mleka
  • Gałka muszkatołowa
  • Szklanka bulionu, dowolnego
  • Przyprawa do potraw włoskich

Przygotowanie

Danie z serii wiele składników w jednym miejscu. I makaron, i mięso, i warzywa, i trochę pieprzu…

Najpierw przygotujmy sobie sos boloński. W dużym garnku rozgrzejmy oliwę, wrzućmy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażmy ją chwilę. Dodajmy starta na grubej tarce marchew i znowu podsmażmy. Dodawajmy teraz partiami mięso mielone i smażmy je, kiedy zacznie zmieniać kolor, wymieszajmy mięso z marchwią i cebulą.

Dodajmy teraz koncentrat pomidorowy, puszkę pomidorów , bulion i przyprawy. Wymieszajmy i duśmy na wolnym ogniu przez około godzinę.

Teraz przygotujmy sos beszamelowy. Na patelni rozgrzejmy masło, wrzućmy mąkę, wymieszajmy, smażmy chwilę i mieszając wlewajmy mleko małymi porcjami, tak aby uzyskać gęsty, jednolity sos. Na koniec dodajmy szczyptę gałki muszkatołowej.

Przygotujmy formę, najlepsza będzie kanciasta. Dno formy pokryjmy sosem beszamelowym. Następną warstwą będą płaty makaronu, na makaron połóżmy sos boloński, następnie beszamelowy i posypmy serem. Układajmy tak warstwy do wyczerpania składników.

Warstw powinno być około 4 lub 5, ja zrobiłam zbyt wiele i trochę mi się struktura powyginała. Ale Lazania była niesamowicie smaczna.

Jeśli jeszcze nie próbowaliście to jest okazja. To jest moja pierwsza własnoręcznie zrobiona lazania.

Smacznego