Kruche serduszka

Składniki

  • 200 gram masła lub margaryny do wypieków
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka, białka odłóżmy na bezy
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • cukier wanilinowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 foremki serduszka, jedna mniejsza druga większa
  • dżem truskawkowy lub wiśniowy

Przygotowanie

Kruche ciasteczka są bardzo uniwersalne, można je robić w różnych kształtach i długo przechowywać.

Wszystkie składni wymieszać i zagnieść, uformować kulę, owinąć w folie i włożyć w chłodne miejsce.

Po wyjęciu odkroić kawałek, blat posypać lekko mąką i rozwałkować go na placek około 4mm.

Wykroić foremką serduszka większego ciastka. W połowie ciastek wykroić serduszka mniejszą foremką.

Serduszka można składać jedno całe, a na nim układać to z dziurką w środku od razu na blasze, lub można je upiec osobno i złożyć po upieczeniu.

Piec w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru.

Po upieczeniu miejsce małego serduszka wypełnić rozpuszczonym dżemem i posypać cukrem pudrem.