Krokiety z mięsem

Składniki

  • mięso z rosołu, były to dwa udka kurczaka
  • marchewkę z rosołu, jedna duża sztuka
  • pietruszkę z rosołu, jedna niezbyt duża sztuka
  • mała cebula
  • rosół, około pół szklanki
  • dwa jajka na ciasto naleśnikowe i jedno do panierki
  • mleko i mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Zawsze wydawało mi się, że krokiety są skomplikowane w przygotowaniu. Myliłam się!

Ponieważ nie posiadam w kropkowej kuchni maszynki do mielenia mięsa to krokietów nigdy nie robiłam. Ale wpadłam na genialny pomysł i wykorzystałam do tego celu końcówkę miksującą zwykłego miksera ręcznego.

Do wysokiej miski włożyłam mięso z kurczaka, oddzielone od kości. Dodałam pietruszkę i większą część marchewki. Kawałek marchewki pokroiłam w drobniutką kosteczkę. dodam ją do zmiksowanego mięsa, bo lubię jak są w nim kawałki marchewki. Zmiksowałam wszystko na prawie gładką masę, ale nie do końca, bo nie lubię całkowitej papki.

Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam drobno pokrojoną cebulę, zeszkliłam ją. Dodałam zmielone mięso i pokrojoną drobno marchewkę. Smażyłam chwilę, a następnie dodałam rosół, aby mięso nie było zbyt twarde.

Z jaj, mleka i mąki przygotować ciasto naleśnikowe. Ja je robię całkowicie na oko. Najpierw miksuję jajka z mlekiem, a następnie dodaję mąkę na gęstość jaka mi akurat odpowiada.

Na naleśnikach rozsmarować mięso, zawijać, obtoczyć w bułce i jajku i smażyć na złoto.Jeść z czerwonym barszczem, albo same :)

Smacznego