Kopytka dyniowe

Składniki

  • 250g piersi z kurczaka
  • zielonej pasty curry
  • połowa puszki mleka kokosowego
  • połowa puszki kukurydzy
  • połowa cukinii
  • kilka różyczek brokułów
  • ryż jaśminowy

Przygotowanie

Bardzo smaczne i aromatyczne dyniowe kopytka. Super smakują i na słodko i do sosów z mięsem.

Dynię przekroiłam, wydrążyłam, przy okazji wyjęłam pestki i je sobie suszę. Dynię obrałam i pokroiłam na małe kosteczki. Wrzuciłam do garnka o szerokim dnie i dodałam trochę wody na dno. Dusiłam ją i mieszałam od czasu do czasu aż powstało pure, ale jak zwykle z dużymi kawałkami nierozgotowanej całkowicie dyni.

Dałam dwie szklanki ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków, 3/4 szklanki pure z dyni, 3/4 szklanki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, a do tego jedno jajko.

Wszystko to wymieszałam w misce do uzyskania jednolitej masy o gęstości dającej się zagniesć. Masę wyłożyłam na blat i zagniotłam, podsypując mąką. Zrobiłam z ciasta wałeczki, lekko je spłaszczyłam nożem i pokroiłam na małe kopytka.

Wrzucałam na gotującą osoloną wodę i gotowałam około 2 minut od wypłynięcia na wierzch.

Kopytka odsmażyłam na masle i posypałam brązowym cukrem. Po prostu pycha.