Kokosanki

Składniki

  • 3 białka z dużych wiejskich jaj
  • 150 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • jeden blat wafli tortowych

Przygotowanie

Z białek można nie tylko bezy i beziki. Można też zrobić kokosanki. Przepis pochodzi z bardzo zamierzchłych czasów, kiedy to spędzałam ferie u rodziny na Śląsku. Sąsiadka piekła takie pyszne kokosanki właśnie. Przepis podała i przeleżał całe wieki na kawałku zeszytowaj kartki w linię. Aż się doczekał.

Z wafli wycinałam okrągłą foremką kółka, których użyłam jako podstawę kokosanek.

Białka ubiłam na sztywno. Do sztywnych białek dodawałam cukier małymi porcjami i mikowałam okolo 10 minut.

Do Białek z cukrem dodałam wiórki kokosowe i delikatnie wymieszałam.

Na waflowe kółka nakładałam masę kokosową. Piekłam w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku przez około 15 minut, do czasuaż zrobiły się złote.

Są pyszne :)