Klopsiki na kolorowym spaghetti

Składniki

  • kolorowy makaron spaghetti, można go zastąpić innym rodzajem makaronu
  • mięso mielone
  • jajko
  • bułkę
  • cebulę
  • krojone pomidory w puszcze
  • koncentrat pomidorowy
  • kostkę bulionową
  • sól, pieprz, przyprawę włoską lub oregano

Przygotowanie

Spaghetti, sos pomidorowy i klopsiki. Kolorowe danie na kolację i na obiad.

W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy pokrojona w kostkę cebulę. Smażymy chwilę. Dodajemy puszkę pokrojonych pomidorów i dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Rozkruszamy kostkę dowolnego bulionu, dodajemy go do pomidorowego sosu i dolewamy dwie szklanki wody. dodajemy przyprawy do smaku i gotujemy odkryty około pół godziny.

W międzyczasie przygotujemy klopsiki.

Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, pokrojoną drobno cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz posiekaną natkę. Wszystko mieszamy. Formujemy małe kuleczki, układamy na rozgrzanej patelni posmarowanej cienko olejem. Smażymy z każdej strony na złoto.

Do sosu dodajemy klopsiki, posypujemy pozostałą częścią posiekanej natki i dusimy około 15 minut.

W tym czasie gotujemy makaron.

Klopsiki podajemy na makaronie i posypujemy natką.

Smacznego