Kaszka manna z sokiem malinowym

Składniki

  • mleko
  • kasza manna
  • sok malinowy
  • cukier
  • cukier wanilinowy
  • foremka serduszko

Przygotowanie

Kaszka manna może służyć i za śniadanie i za deser. Jest smaczna i zdrowa. Proponuję kaszkę manną w odsłonie Walentynkowej.

Miseczkę do której włożymy nasza ugotowaną kaszę, wykładamy folią aluminiową.

Gotujemy mleko, kiedy zacznie się podnosić, przykręcamy gaz lub prąd. Dodajemy cukier do smaku. Jeśli lubimy bardzo słodką to więcej cukru a jak mniej słodką to mniej cukru :). Energicznie mieszając jednocześnie wsypujemy kasze manną. Powinna być gęsta, więc trzeba jej wsypać więcej.

Kaszę wkładamy do przygotowanej wcześniej miseczki. Czekamy aż wystygnie. wykładamy kaszę na talerzyk, odwracając do góry nogami miseczkę i zdejmujemy folię. Foremkę w kształcie serduszka, umieszczamy na środku kaszy i wciskamy ją w kaszę. Łyżeczką wyjmujemy około 1cm kaszy wewnątrz foremki. Wyjmujemy foremkę, wlewamy sok malinowy i podajemy.

Tak proste danie, a jakie pyszne i efektowne