karpatka

Składniki

Do przygotowania ciasta

  • Szklanka wody,
  • 125g margaryny,
  • szklanka mąki,
  • 4 jajka

Do przygotownaia kremu

  • Pół litra mleka,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 1 niepełną szklankę cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • ¾ kostki masła

Przygotowanie

Ciasto

Gotujemy szklankę wody z margaryną. Jak się zagotuje wrzucamy mąkę i mieszamy gotując do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Odstawiamy do wystudzenia. Jak już przestygnie, wrzucamy 4 żółtka i miksujemy na gładką masę. Masą tą rozsmarowujemy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach około 20-25 minut tak aby wyrosły nam góry i ciasto zazłociło się

Krem

Mleko z cukrem zagotować. Obie mąki i żółtka wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Powstanie nam budyń. Gotować chwilę, Odstawić do ostygnięcia. Jak ostygnie zmiksować go i dodawać masło po kawałku. Jeśli dodamy masło dużymi porcjami to nasza masa się zważy.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, jak ostygnie, przekrajmy na pół. Jedną część smarujemy masą i przykrywamy drugą. Posypujemy cukrem pudrem.