Fusilli z gorgonzolą

Składniki

  • ser gorgonzola
  • ser mascarpone
  • czosnek
  • masło
  • liście szpinaku
  • łosoś wędzony, może być sałatkowy w kawałkach
  • makaron fusilli, ale można go zastąpić dowolnym
  • pieprz

Przygotowanie

Ugotowałam makaron, tak aby nie był za miękki. Odcedziłam, ale zostawiłam trochę wody z jego gotowania do dodania na później.

Liście szpinaku opłukałam.

Na patelni rozpuściłam łyżkę masła. Czosnek pokroiłam na plasterki i wrzuciłam na rozgrzane lekko masło, nie można smażyć go za długo bo jak się zrobi brązowy to będzie gorzki.

Na rozgrzane masło z czosnkiem wyłożyłam serek mascarpone. Rozpuściłam, dodałam gorgonzolę i mieszałam, aż powstała gładka masa. Dodałam kilka łyżek wody z gotowania makaronu, aby sos nie był zbyt gęsty. Dodałam kawałki wędzonego łososia. Na to wszystko wrzuciłam makaron i wymieszałam.

Na makaron wyłożyłam liście szpinaku i przemieszałam je kilkakrotnie z makaronem i sosem serowym. Kiedy liście szpinaku zmiękły, a zapach opanował całe mieszkanie, danie było gotowe.

Smacznego