Faworki

Składniki

  • kilogram mąki,
  • cztery łyżki miękkiego masła,
  • 400ml gęstej śmietany 18%,
  • 10 żółtek,
  • łyżka stołowa spitytusu.
  • smalec do smażenia (dla wegetarian moze być to olej, który znosi wysokie temperatury)

Przygotowanie

Skomplikowane? no może trochę, ale jaka frajda z ich przygotowania, apotem z jedzenia :)

Oprócz składników musimy sobie tez przygotowac kilka ziemniaków i pokroic je na ćwiarteczki. Będziemy je wrzucać na gorący tłuszcz, żeby nam się nie palił. Przy okazji otrzymamy pyszne frytki :)

Wszystko to zagnieść na gładką masę. Tłuczkiem tłuc ciasto az zaczną pojawiac się pęcherzyki powietrza. Odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Wałkować baaardzo cienkie placki i kroić je radełkiem lub nożem na cienkie paski różnej długości. Po środku każdego zrobić nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec, aby powstał pozytywnie zakręcony faworek.

W międzyczasie rozgrzać w głębokim i szerokim rondlu smalec, jakieś 6 kostek o wadze 200g na powyższą ilość składników.

Faworki wrzucać na rozgrzany smalec i po chwili je odwracać żeby się zrumieniły z obu stron.

Żeby się nie palił tłuszcz można wrzucić obrane i pokrojone w grubsze słupki ziemniaki. Ja wrzucam jeden, jak się zrobi brązowy to wyjmuję a potem wrzucam następny itd.

Faworki wyjmować na papier kuchenny aby odciekł tłuszcz, a następnie przekładać do miseczki i posypywać cukrem pudrem.

Faworki najlepiej smakują po około trzech dniach, kiedy już skruszeją. Dlatego tez nazywane są chrustem