Dżem paprykowy z chili

Składniki

  • 1kg czerwonej słodkiej papryki
  • 2 duze czerwone papryczki chili
  • 80dkg cukru
  • sok z 1 cytryny
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Powtórka z dżemu paprykowego. Tym razem rozkręciłam się i zrobiłam bardzo ostry dżem z czerwonej papryki i papryczki chili.

Smak dla mnie zaskakujący. Słodko ostry.

Paprykę trzeba pozbawić nasion. Można ją zmielić w maszynce do mięsa, ale ponieważ ja takiego urządzenia nie posiadam, to paprykę bardzo drobno pokroiłam.

Do garnka wrzuciłam paprykę i cukier. Gotowałam to na małym ogniu około pół godziny, często mieszając. Kiedy masa zaczęła gęstnieć, dodałam sok z cytryny, cynamon i oregano. Gotowałam jeszcze przez chwilę.

Dżem nakładałam do wyparzonych słoiczków i stawiałam je do góry dnem.

Dżem podałam na ciemnym chlebie z ziarnami, z kremowym białym serkiem z mleka krowiego i z serkiem kozim. Smakuje hmmm, po prostu świetnie. Polecam