Dorsz z warzywami na parze

Składniki

  • dorsz
  • warzywa
  • przyprawy

Przygotowanie

Dorsz to bardzo smaczna ryba o białym mięsie z małą zawartością tłuszczu, ale z dużą zawartością białka.

Ja dzisiaj przygotowałam dorsza na parze. Dorsz jest w ziołach suszonych i świeżych z warzywami.

Filety z dorsza oczyściłam, usunęłam ości. Posypałam ziołami prowansalskimi, szczypta soli i pieprzu, obłożyłam listkami świeżej bazylii i natki pietruszki. Ułożyłam w koszyczku do gotowania na parze.

Dorsz to bardzo smaczna ryba o białym mięsie z małą zawartością tłuszczu, ale z dużą zawartością białka.

Ja dzisiaj przygotowałam dorsza na parze. Dorsz jest w ziołach suszonych i świeżych z warzywami.

Filety z dorsza oczyściłam, usunęłam ości. Posypałam ziołami prowansalskimi, szczypta soli i pieprzu, obłożyłam listkami świeżej bazylii i natki pietruszki. Ułożyłam w koszyczku do gotowania na parze.

Do garnka wlałam na dno około 2cm wody. Kiedy się zagotowała wstawiłam koszyczek z dorszem. Na wierzchu dorsza ułożyłam różyczki brokuła i kalafiora i pokrojoną marchewkę.

Przykryłam pokrywką i za około 8 minut wszystko było gotowe.

Bardzo szybko i bardzo smacznie, bo smak ryby nie był zdominowany smakiem panierki,jak to zazwyczaj bywa. Tylko dorsz, warzywa i zioła.