Ciasto czekoladowe pijana wiśnia

Skladniki

Do przygotowania ciasta

  • 1/4 szklanki wody
  • niecałe pół szklanki oleju
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Do przygotowania masy

  • kubeczka 200g śmietany 30%
  • 1 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowania serka mascarpone

Dodatkowo

  • wisnie w spirytusie
  • sloik fruzeliny

Przygotowanie

Wodę, olej, cukier i kakao zagotowałam w małym garnuszku, gotowałam na małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. Odstawiłam do wystudzenia.

Mąkę wymieszałam razem z proszkiem do pieczenia i sodą i odstawiłam.

Białka oddzieliłam od żółtek. Ubiłam na sztywno i dodałam w małych porcjach cukier, cały czas ubijając.

Dodałam żółtka, na wolnych obrotach wymieszałam jajeczną pianę i dodałam wystudzoną masę kakaową.

Delikatnie wymieszałam i dodałam mąkę z proszkiem i sodą i również delikatnie wymieszałam.

Ciasto wylałam do formy 25x35cm, której dno wcześniej wyłożyłam papierem.

Piekłam w 180 stopniach C około 35 minut.

Po wystudzeniu blat przekroiłam na pół.

Przygotowanie masy:

Śmietanę, serek i cukier puder, ubiłam w misce na gęsty krem.

Posmarowałam dość grubo pierwszą warstwę ciasta do samych brzegów. Ułożyłam wiśnie w spirytusie cienką warstwą na kremie, a na nie wyłożyłam frużelinę wiśniową.

Przykryłam warstwę wiśniową cienko kremem i przykryłam drugim kawałkiem ciasta.

Wierzch cienko posmnarowałam pozostałą wastwą kemu i posypałam czekoladowymi wiórkami.

Ciasto było gotowe na następny dzień.

czekoladowe pijana wisnia 3